Bureau Think Positive
Specialistische ambulante begeleiding
-
Specialistische ambulante begeleiding
-
Trainingen op het gebied van motiveren bij moeilijk gedrag
-
Trajecten voor 'thuiszitters' (terug naar school)
-
Sociaal emotionele vaardigheden voor kinderen met ASS en HSP
-
Ouderbegeleiding en coaching
-
Logeerweekenden
Vier helpende gedachtes bij het omgaan met agressie.
1 Bedenk dat agressie vaak een teken van machteloosheid, angst of gebrek aan zelfvertrouwen is. Het is vaak niets persoonlijks ook al voert de zorgvrager argumenten aan om je persoonlijk aan te vallen. De zorgvrager die instrumentele agressie toepast probeert enkel zijn zin te krijgen als hij op je gevoel in spreekt. Hij is niet met jou bezig! hij is bezig zijn doel te behalen door jou een slecht gevoel te geven. Zodra je dit mechanisme door krijgt, zul je zien dat je minder snel uit het veld geslagen wordt. De verwensingen zullen je niet raken waardoor je de kalmte kan bewaren om helder te blijven denken.
2 Denk eraan dat als de zorgvrager boos of agressief reageert dit zijn probleem is. Hij heeft altijd een keuze om anders, netter, zijn klacht kenbaar te maken. Laat je dus niet opjutten want het is niet jouw probleem maar die van de ander, jij hoeft niets en je moet niets. Blijf bewust nadenken, maak je eigen keuzes en laat je niet onder druk zetten!
3 Zie de agressieve zorgvrager als een zorg vrager. Achter agressie schuilt vaak een hulpvraag en een zorgbehoefte. Prik door de agressie heen en ga op zoek naar de zorgvraag, ongeacht de ongepaste manier waarmee deze zorgvraag wordt geuit.
4 Zie de zorgvrager als een zieke, behoeftige mens die simpelweg (door pijn of verdriet) geen puf meer heeft om zijn zorgvraag op een adequate manier kenbaar te maken. Of zie hem/haar als iemand die nooit de kans gehad heeft (door bij voorbeeld het ontbreken van goede voorbeelden) om te leren zijn wensen op een adequate manier te uiten.